top of page

Inteligența artificială o salvează pe cea naturală, prin Rețeaua Vodafone

Pădurea vorbește.

Zice: Au!

'Dacă putem asculta pădurea, o putem proteja pentru copiii noștri!'


Cum adică? Pădurea e... pădure... adică știu că ‘se mai’ taie ilegal, dar... fraza de mai sus m-a pus pe gânduri.


Nu am copii încă, dar am și eu visul ăla cu familia de poveste, care se-aleargă într-un de-a v-ați ascunselea printre copaci, la aer curat - în slow motion derulat totul, desigur.

Știrea de mai jos, însă, mi-a adus altă imagine în cap. Un copil bucuros tare, cu un balon colorat în mână, și om mare care se plimbă cu un ac în jurul lui.

Când am auzit că vorbim de MILIOANE de metri cubi de lemn care dispar anual și doar 1 % depistat… EliVorbește a cam rămas fără cuvinte.

Mai jos în 3 minute, Vodafone reușește să explice și problema și soluția.

Pădurarii sunt puțini, km de pădure de îngrijit sunt mulți.


Un pădurar chiar dădea niște cifre: 2 persoane pe 4000 hectare de pădure. Și pentru că îmi e mai la îndemână să mă gândesc la suprafețe în m2, am făcut conversia:

4000 hectare = 40 000 000 m2.

Vestea bună e că un singur dispozitiv poate acoperi 3 000 000 m2 de pădure!

Cu un calcul rapid în minte, sau un calculator de buzunar, în jur de 13 asemenea gardieni digitali, salvează situația!  1. Se iau toate sunetele periculoase pentru copăcei - drujbă, motor, ATV și se adună într-o bază de date.

  2. Prin inteligență artificială, algoritmul compară ce aude cu aceste sunete și învață că toate cele de mai sus sunt la categoria No-No!

  3. Prin Rețeaua Vodafone anunță pădurarul în timp real, că pădurea este în pericol.


Unde mai pui că fiecare dispozitiv are propriul sistem de încarcare, prin panouri solare și e instalat în partea superioară a arborilor, într-un mod neinvaziv.
Tehnologia deja FUNCȚIONEAZĂ într-o pădure din Covasna.

Cu siguranță va dura până va ajunge în mai toată țara, cu siguranță dezvoltarea va continua, căci cu cât mai optimizat este tot procesul, cu atât costul cu producția va scădea. Dar hai să ne luăm un moment să ne bucurăm că există un început. Nu e doar la stadiul de "ce idee bună ar fi dacă...", ci chiar SE ÎNTÂMPLĂ.

Și momentan balonul copilului de mai sus poate fi încă salvat!"Technology to make lives better" este credința Vodafone și cred ca asta ar trebui să fie inscripționată și în toate laboratoarele de informatică din țară, să creștem profesioniști cu așa gândire.

Mi-aș fi dorit chiar și la facultate, să am la Automatică și Calculatoare o astfel de materie.

Iar la final în loc de examen cu formule și cod scris pe hârtie, să prezint o aplicație, un site, orice care să rezolve o problemă a omenirii - natură, incluziune, educație.


Așa ca iau un paragraf să felicit toți developperii, devopșii, testerii, product-ownerii și toți cei implicați în realizarea produsului în sine.

Personal, m-am trecut acum câteva luni pe Vodafone din alte motive, dar azi sunt și mai fericită că am făcut-o.bottom of page